KİMDİR: Düşünür.
Gençliğinde (20’li yaşlarda) yakın köyde yaşayan Korkmaz’lı Abdullah Efendi Hz.lerinin maiyetine girdi. Şeyhi, Abdullah Efendi hazretlerinin vefatından sonra 1960 yılında onun kutlu görevini sürdürdü. Abdullah Efendi h.z’ den aldığı zikir ilmi ile zahiri ve batıni bilgiye ulaştı.
SIFATI: Zülcanaheyn Şeyh Hakkı Efendi Hz.
------------------------------------------------------
DOĞUMU: Şeyh Hakkı Efendi Hz. leri 1930 Yılında Maraş İli, Göksun İlçesinin Bozhüyük Köyünde dünyaya geldi.
YOLU: Kadiri ve Nakşibendi olarak görev yaptı. Kalplerin Anahtarı adlı kitapta; “Müridin mürşide edepleri konusunda bazı şeyhlerin büyük dergahı olur, bazılarının da olmaz, ama evine varılır.“ denilmektedir. Şeyh Hakkı h.z leri ikincisinden yani evine varılan, ilminden yararlanılan şeyhlerden.
---
VERMEYİN
Bir sohbetinde: “Sizden ekmek istesem vermeyin, su istesem vermeyin, mal istesem vermeyin, istediğim tek şey; Peygamberimizin sünnetini yaşayın. Yolumuzun kuralı ise haftalık toplantı ve virt dersidir bunu da ben değil Abdulkadiri Geylani h.z leri koymuştur. Yaşamak isteyen buyursun rehberimiz kur`an, örneğimiz Muhammed Aleyhislamdır. Bunun dışındakini bilmeyiz ve kabul etmeyiz.” Diyor,
KERAMET: Şeyh h.zlerinin birçok kerameti de görülmüştür. Bunlardan bir’i: Asker olan sofisi namazlarını kazaya bırakmaktadır. Bir gün, telefon görüşmesinde, (Şeyhi Göksun’da, sofisi orduda iken) telefonda; “Niçin namazını kazaya bırakıyorsun,” diye uyarır. (1)
GELMESİNLER: Şeyh Hakkı Efendi Hz. leri bir sohbetinde; ”Yanımıza keramet için gelen varsa, gelmesin. Öyle uçmak, kaçmak, götürmek, getirmek gibi ve benzerleri kerametler İYİ ŞEYH desinler, BÜYÜK ŞEYH, desinler diye yapmak, nefsin arzusu olur.
En Büyük Keramet
a. "İçinden aşk ile namaz kılmak geliyor mu,
b. Aşk ile Kur’an okumak geliyor mu,
c. Aşk ile zikir yapmak geliyor mu? İşte en büyük keramet budur, bundan başkasını da arama," diyor.
Bununla beraber (Sofi olayında olduğu gibi) birçok kerameti de görülmüştür. Buna da: “Üstünde durmayın, onlar gelip geçicidir, siz yaşamaya bakın,” diyor, “ insanı keramet değil ALLAH’ın izni ile yaşamak kurtarır, inanmak kurtarır, çünkü Kur’an’da var: Nuh (a.s.) karısını, oğlunu kurtarabildi mi?
Hz. Nuh: Yarabbi, ehlim. dediği zaman, Allah (CC) : “Ya Nuh sana inanan senin ehlindir,’ buyurmuştur. Bu işte torpil olsaydı, Hz. Nuh, ailesine yapardı.
------------------------------------------------------
AÇIKLAMA
(1) Şeyhin bu kerametini yaşayan sofi anlatmıştır.
KELİMELER
Zülcenâheyn:
1. “İki kanatlı” mânâsına hem ilim hem de mârifette (tasavvufta) yüksek dereceye ulaşmış olan âlimlere verilen lakab (isim).
Mürşid-i kâmiller, ictihâd derecesinde yüksek âlim oldukları için, hem zâhirî ilimlerde ve hem de tasavvufta derin ilim sâhibidirler, yâni zülcenâhayndırlar. (İmâm-ı Rabbânî)
2. iki taraflı, yönlü, kanatlı, bakış açılı, boyutlu ve idrakli anlamları içeren bir kavramdır
İntisap: Kelime olarak; bir yere, bir kimseye mensup olmak, maiyetine girmek ve bağlanmak anlamlarına gelir.
Zikir
1. Zihinde tutmak, hatırlamak, anmak gibi manalara gelir.
2. Bütün tarikatların temel unsuru olan zikir, kelime olarak anmak, zikretmek, hatırlamak demektir.
3. Zikirlerin en hayırlısı Alla'tan başka ilah olmadığına şehadet etmektir.
4. Allah'ı her işte, her harekette hatırlamak zikir demek olur. Hülasa zikir, Allah korkusu ve Allah sevgisi içinde yer alan ibadetlerin hepsine denir.
5. Zikir, Allah'ı anmaktır. Kur'ân'ın sarih emirlerindendir. “Beni anın, ben de sizi anayım” (Bakara Sûresi, 152), “Allah'ı çokça zikredin ki, kurtuluşa eresiniz.”
------
VİRD NEDİR
1. Virt, günlük görev demektir.
2. Her gün belli miktar yapılan zikre de virt denir.
3. Bu zikir, belli miktar Kur’an okumak, salavat getirmek ve tövbe- istiğfar etmek de olabilir.
4. Virt, kalp için günlük ilaç hükmündedir. Kalbin gafletten uyanması ve şifa bulması için her gün bu ilacın alınması gerekmektedir. Virt, beş vakit namaz gibi müslümanın hayatına girmelidir. Büyükler ‘virdi olmayanın varidi olmaz’
5. Varit, manevi feyiz ve ilahi hediyeler demektir.
6. Virt, hak yolcusunun ana sermayesidir. Virt Allah dostlarının sırrı kabul edilmiştir. O sırra ve Allah dostluğuna ulaşmanın yolu virddir.
7. Gafletle de olsa virt çekilmelidir. Gafletle çekilen zikir, hiç çekmeyip terk etmekten daha hayırlı ve kazançlıdır. Çünkü insan farkında olmasa da vücudu o anda Allah’ın zikri ile meşgul olur.
8. Virt dersi yirmi dört saat içinde yapılabilir, ancak zikrin en faziletli vakti sabah ve akşam vakitleridir. Virt dersi için mekruh bir vakit yoktur. Ancak virtle meşguliyet, farz ibadetleri geciktirmemelidir.
9. Bütün zamanlar zikir için yaratılmıştır. Allah’u Teala’yı sevenler, O’nu çok zikrederler.
10. Yüce Rabbimiz: “Ey iman edenler! Allah’ı çokça zikredin” (Enfal, 45; Ahzab, 41; Cuma, 10) gibi benzer ayetlerle müminlerden devamlı zikir istiyor.------------------------------------------------------