KİMDİR: Devlet Adamı. 22.10.1965-1.11.1970 Arası TBMM Başkanı.
Ferruh Bozbeyli, 11 çocuklu ailenin bir ferdi olarak doğdu. Okuyabilmek için filmlerde figüranlık bile yaptı. Üniversiteyi 10 yılda bitirdi ama 37 yaşında muhalefetin bile oy verdiği Türkiye’nin en genç TBMM Başkanı oldu. Yassıada duruşmalarındaki avukatlığı, 27 Mayıs ve 12 Mart muhtıralarına karşı duran milletvekilliği ile ‘Yalnız Demokrat’ adını aldı. Ve seçimlerdeki ilk başarısızlığında da siyaseti bıraktı. Bayar, İnönü, Demirel ve Ecevit’li yılların en yakın tanığı oldu.
SAĞCI, DİNDAR
VE SOSYAL DEMOKRAT
Bozbeyli’ye kendisini nasıl tanımladığı sorulduğunda, sağcı,dindar ve sosyal demokratlığı anlatıyor: “Ben sağ düşünceye sahibim. Dindar bir insanım. Sosyal devlet ilkesine inanıyorum. "
HANİ İZİNDEYİZ
DİYORLAR YA,
BU YANLIŞ BİR ŞEY
“Gidişata baktığım zaman bazı şeyleri iyi buluyorum. Biz öyle bir devirden gelmişiz ki. Demişiz ki; ‘doğru olanı, iyi olanı biz biliriz. Size anlatırız. Siz bunları izlemeye bakın… Hani izindeyiz diyorlar ya, bu yanlış bir şey.
Bir toplum adamlarının insan yerine konduğu gün medenileşir. Ama adamların bir kısmı dininden, ırki mensubiyetinden dolayı ayrılıyorsa, o zaman insanlar ikiye ayrılıyor demektir. Bu aristokrasidir demokrasi değil. İdare edenler var, siz işi bana bırakın... Niye halledesin benim fikrim de var. Bu bakımdan memlekette kalkınma var. İnsanlar daha çok fikrini söylüyor ve insanlar adam yerine konuyor. Bunlar kültür meselesidir, zaman içinde bunların hepsi olacak.”
-----------------------------------------------------------
DOĞUMU: Gazi bir ailenin çocuğu olarak 1927 yılında Maraş'ın Pazarcık İlçesinde dünyaya geldi.
KÖKÜ: ‘Ailemde paşa falan yok, halktan birisiyim’ diyor, ancak ailesi üç İstiklal Savaşı madalyasıyla ödüllendirilmiştir.
a. Dedesi postacı Halil,
b. Amcası marangoz Mehmet,
c. Babası köy tahsildarı Sıddık beyler İstiklal Savaşı’nda, Maraş’ta aynı bölükte savaşmışlar.
ÖĞRENİMİ
LİSE: Antakya Erkek Lisesini,
ÜNİVERSİTE: 1957 Yılında İstanbul Hukuk Fakültesini bitirdi.
27 MAYIS VE
12 MART’A ‘HAYIR’
Avukatlığa başlayan Bozbeyli, 27 Mayıs sonrası Yassıada’da yargılanan Demokrat Partili Osman Turan’ın avukatlığını üstlendi. Bu sırada, Adalet Partisi’nin İstanbul Teşkilatının kurulmasında görev aldı. 1 Temmuz 1961 Anayasası oylaması öncesi TRT’de partilere Anayasa adına konuşma hakkı verildi. Ama onun partisinden kimse radyoya çıkmaya gönüllü olmadı. Demirel’e: “Ben konuşurum”, dedi.
Ve radyoda dedi ki: ”Ben bu anayasaya evet diyemem. Bu anayasanın önsözünde meşrutiyetini yitirmiş bir iktidara karşı direnme gücünü kullanan Türk halkı var. Meşrutiyetini yitirip yitirmediği davalar bittikten sonra belli olur. Daha Yassıadadaki dava sürüyor.”
Radyo yayını sonrası bir anda Türkiye’nin dört bir yanında adı dalgalandı. Adalet partisindekiler Bozbeyliye kızdı ‘Arı kovanına çomak sokuyorsun’ dediler. ‘Bunları söylemeyeceksem niye mebus oluyoruz,’ yanıtını verdi.”
Bozbeyli’nin bu çıkışı, onu 1961 yılında Adalet Partisi İstanbul milletvekilliğine taşır. 15 gün sonra grup başkanvekili ve sonrasında Meclis Başkan Yardımcısıdır. 1965’teyse muhalefet partisinin de oylarıyla Meclis Başkanı seçilecek ve üç dönem bu görevde kalacaktı. Adalet Partisinde, Genel Başkan Süleyman Demirel’le oluşan fikir ayrılıkları üzerine partisinden istifa ederek kurduğu Demokratik Parti ile 1973 seçimlerinde İstanbul’dan milletvekili seçilen Bozbeyli, koalisyon ve darbe süreçlerinin en yakın tanıklarından biri olur.
İNÖNÜ’LÜ YILLAR
1942 Yılında orta okul 3. Sınıftadır. İsmet Paşa Cumhurbaşkanı olarak sınıfa gelir. Bozbeyli’yi tahtaya kaldırır. Fransızca sorusunda, tahtaya çift ‘tt’ yazması gerekken tek ‘t’ yazar. Hocasının, arkadan fısıldamasını duyduğu halde, ‘İnönü de duymuştur, kopya sayar’ diye söylemez. İnönü gidince hoca ‘Yahu adam sağır. Nasıl duysun sana söylediğimi’ der. Bu olayı Meclis başkanlığı döneminde İnönü ile de paylaşır.
DEMİREL’Lİ YILLAR
Gümüşpala vefat ettikten sonra Sadettin Bilgiç ve Demirel arasında başkanlık yarışı yaşanır. Bozbeyli, Bilgiç’in tarafında kalır. Ama 1964’de Demirel Genel Başkan, Bozbeyli de 1965 yılında Meclis Başkanı olur.
1967 Yılında birinci turda seçilmişti. 1969’da öyle kolay olmaz. Demirel, başka aday kesinlikle yok dediği halde ertesi gün İsmail Hakkı da Meclis Başkanlığı’na aday gösterilir.
Ve kendisi:
“Demirel bizi tasfiye etmek istedi ancak başarılı olmadı. 1970’de Demirel’le anlaşamadığımız için partiden ayrıldım.”diyor.
GÖREVİ
VE YAPTIKLARI
1. Bir süre avukatlık yaptıktan sonra politikaya girdi. 1961 Yılında İstanbul Milletvekili seçildi. AP grup başkan vekilliğine getirildi.
2. 1965-1970 yılları arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı yaptı. 1970 yılında Adalet Parti'den (AP) ayrıldı ve Demokratik Parti'yi kurdu. 1973 seçimlerinde tekrar İstanbul'dan milletvekili seçildi. 1977'den sonra siyasi hayattan çekildi.
3. Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu.
ESERLERİ
1. Kalkınma ve Planlamada AP,
2. Kalkınma ve Planlamada CHP,
3. Kalkınma ve Planlamada Diğer Partiler,
4. Parti Proğramları,
5. Türkiye’de Siyasi Partilerin Ekonomik ve Sosyal Görüşleri,
6. Demokratik Sağ,
7. Birinci Cemre,
8. Politika Sınavı,
9. Alaca Siyaset,
10. Yalnız Demokrat-Herkes Beni Böyle Bilsin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder