29 Nisan 2014 Salı

SERKÜS


(OSMAN BABA)

RAHİP SERKÜS KİMDİR:  Serküs isminde Ermeni rahibi iken, İslamla şereflenip Müslüman oldu.
Maraş’ın fethi ile Müslüman nüfus yoğunlaşırken M.S. 7. Yüzyılda Tepedeki Kilisede rahiplik yapan Surp Serkis veya Serküs adında bilge bir rahip vardı. Surp Serkis Müslümanlarla yaptığı sohbet sonrasında İslam’la şereflenip Müslüman olur. Artık adı,  Osman Baba’dır.   İslâmî bir kimlik kazanmıştır. Müslümanların velisi olmuştur. Pınarbaşı Tepesindeki kabri  bir ziyaretgahtır.

------

MESLEĞİ: Aydınlatıcı – Düşünür.

YAŞADIĞI ASIR: Milâdi 8. veya 9. yüzyıllarda yaşamıştır. Zamanın mutasavvıflarındandır. Tasavvufi ince sırlara kavuşmuştur

ÖĞRENİMİ: Devrin Maraş Medreselerinde okuyup icazet aldı.

HASED

Şimdiki Pınarbaşı'nın üst tarafında bulunan mezarının, olduğu yeri, medrese-tekke şeklinde ilim yuvasına dönüştürmüş ve uzun süre insanları irşad etmiştir. Onun sayesinde pek çok Ermeni, Müslüman olur.  Onun yüce himmeti, devrinde yaşayan diğer hocaların hasedine sebep olur. Onun için “Dönme” diyerek, insanların gözünden düşürmeye çalışırlar. Sonunda, muvaffak ta olurlar. Onun, Hıristiyan azizi olarak hafızalarda kalmasına sebep olurlar.

---------------------------------------

AÇIKLAMA

TATYOS ARAKİN
Adında biri

Prof. Dr. Besim Atalay’a göre;  İsa (A.S.)’ın havarilerinin yetiştirdiği ikinci nesil Hıristiyanlardan Tatyos Arakin isminde bir aziz, (veya Hıristiyan inancına göre Resûl) halkı aydınlatmak amacı ile çerçevesinde, M.S. 100 yıllarında  Maraş’a gelmiş, pek çok insanın Hıristiyan olmasına sebep olmuş. Cüzam hastalıklarını bile  Uyuz Pınarı’nda yıkayıp iyileştiriyormuş.  Yine de Maraş’ın  yerli Hristiyan halkına  yaranamamış. Tatyos Arakin’i  öldürmeğe karar vermişler. Duyumu  alan  Tatyos, kaçıp o tepedeki bir ağaca gizlenmiş, devrisi günü de o tepeyi terk edip, Kayseri’ye doğru kaçmış. Zamanla, Tatyos Arakin’in değerini anlayan, Maraş’lı Hıristiyanlar o günü yortu olarak kutlamaya başlamışlar.

TEPE: Konu ile ilgili, Prof. Besim Atalay; Maraş’ın kuzeyinde Ahırdağı eteğinde bulunan tepeye: 

a. Müslümanların, Osman Baba, ,
b. Hıristiyanların ise Surp Serkis veya Tatyos Arakin Tepesi dediklerini belirtmektedir.


KİLİSE: Ahırdağının eteklerinde bulunan Tepeye,  M.S. 400’lerde küçük bir kilise yapılmıştır. 


---------------------------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder