29 Nisan 2014 Salı

ASLAN BEY

Asıl Adı: ASLAN TOĞUZATA
KİMDİR: Maraş, Milli Mücadelesinin öncü isimlerinden biri de Aslan Bey'dir. 
Maraş'ın Kurtuluşunda Milli Mücadeleyi başlatan ve sonuna kadar da komuta eden efsane komutan, Milli Mücadelede zaafiyete tahammülü olmayan Aslan Bey milletvekili seçilmesine rağmen, cepheyi terketmeyip milletvekilliğinden izinli sayılmasını talep etti.   
Aslan Bey, Maraş'ın savaş adamlarının başçılı (Önderi, başkanı.)  idi. Beyrut'ta Polis kolejini bitirdi.  Başkomiserliğe kadar yükselmişti. Ama doğduğu toprakların Mütarekenin ağır şartları altında işgal edilmesi üzerine Maraş'ın Kurtuluşu için Maraş'a koşup geldi.
Maraş Müdafaa- i Hukuk Cemiyetini teşkilatlandırdı, Kurtuluş Mücadelesinin ilk gününden son gününe kadar "Aslan Bey" olarak hep ön safta düşmanla pençeleşti.


-----------------------------------------------------------

 DOĞUMU: Aslan Toğuz, 1886 yılında  Maraş İli,  Göksun İlçesinin  Fındıkköyü'nde doğdu.

SOYU:  1858-1859 yıllarında Kafkasyadan göç etmiş Toğuzata aşiretinin Maraş bölgesine yerleştirilen bir boyuna mensuptur. Babası Jandarma  Çavuşu Hasanbeyzade Abdullah Efendidir.

ÖĞRENİMİ
İLK-ORTA:   İlk ve orta öğrenimini Elbistan'da tamamladıktan sonra,

MEDRESE EĞİTİMİ: 1898 Yılında yine Elbistan da medrese tahsilinde bulunmuş ve Arapça öğrenmiştir.

AMİR: II. Meşrutiyetin ilanından sonra 1908 yılında Beyrut’a giderek polislik mesleğine girdi.  Bir süre Polis Okulunda görev yaptı. Kısa sürede gösterdiği başarı üzerine komiser muavinliğine, iki sene sonra da başkomiserliğe terfi ettirildi (1).

REİS: Maraş'ta Fransız işgaline karşı Müdafaa-i Hukuk Teşkilatını kurarak milli kuvvetlerin komutanlığını üstlendi. Maraş Müdafaa-i Hukuk Teşkilatı, Kayabaşı ve Şekerli Heyetlerinin birleşmesi ile Merkez Heyeti Teşkilatını oluşturmuş ve sonra yapılan seçimle heyette, Aslan Bey Reisliğe, Refet Hoca II. Başkanlığa, Faik Bey Katipliğe, Hacı Nuri de Veznedarlığa getirilmiştir.

DÜŞMANI KAÇIRDI:  Aslan Bey Maraş'ta Türk halkına önderlik yaparak işgal kuvvetlerinin ağır bir yenilgiye uğramasını ve kaçmasını sağlamıştır. 

Maraş'ın kurtuluşundan sonra  Aslan Bey milletvekili seçilmesine  rağmen Ankara’ya gitmeyerek, Antep ve İslahiye cephelerinde denetimlerde  bulunmuş, Meclisteki Maraş Milletvekillerine askerî konularda bilgi vermiştir. Maraş Heyet-i Merkeziyesi adına Mustafa Kemal’e çekilen telgrafla Aslan Beyin izinli sayılması istenmiş, bu talebin kabulüyle Adana Cephesinde de görev yapmıştır. (2)

ÖDÜL: Aslan Bey, Milli Mücadelede gösterdiği başarılarından dolayı Kırmızı-Yeşil Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir. 

ADANA'DA TİCARET: Bir ara Adana’da ticaretle uğraştı. Daha sonra Göksun ilçesinin Büyükçamurlu köyünün Meryemçil Yaylası'nda çiftçilikle uğraştı. Orayı sattıktan sonra da Göksun ilçesinde halen ismi ile anılan Arlan Bey Çiftliğinde uzun bir süre yaşadı. 1946 Yılında Maraş'a yerleşti.

HUZURLU BİR YAŞAM: l. Dönem Maraş Milletvekilliği yaptı, II. Dönemde aday olmadı.  Göksun'da kendi adıyla anılan çiftlikte,  çiçekleriyle, güvercinleriyle mutlu, huzurlu ve gurur dolu günler 1963 yılına kadar sürdü.
MEDENİ DURUMU: Aslan Beyin üç çocuğu bulunmaktadır.

ÖLÜMÜ: Pazarcıkta çiftçilik yaparken 7 Haziran 1963 yılında  vefat etti.


----------------

AÇIKLAMA

(1).  I. Dünya Savaşı sırasında Trablusşam Polis Başkomiseri ve Sahil Casusu Mücadelesi görevinde iken, 1918 Mondros Mütarekesinden sonra Osmanlı Devleti'nin yöreden çekilmesi üzerine Maraş’a döndü.
(2).   TBMM'nin I. Döneminde Maraş milletvekili seçilen Mehmet Hacıhaliloğlu'nun istifası üzerine boşalan Maraş Milletvekilliğine 17 Mayıs 1920'de Arslan Bey seçilerek 4 Haziran 1920'de TBMM'ye katıldı.  Ancak, Maraş Mutasarrıflığı ve Adana Cephesi Komutanlığının gördüğü lüzum üzerine TBMM’nin kararıyla 14 ay izinli sayılarak, tekrar Güney Cephesine gönderilmiştir. Cephedeki görevinin bitmesi üzerine Kasım ayı sonunda Meclise gelerek görevine başladı. Meclisin son toplantı yılında PTT Komisyon çalışmalarında bulundu.

I. Dönemde milletvekilliği sona erince, yeni yapılan seçimlerde aday olmadı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder