29 Nisan 2014 Salı

BEKİR BÖKE


KİMDİR: Türk güreş tarihi boyunca Akdeniz Oyunlarında üç kez üst üste şampiyon olan rekortmen güreşçilerden biri.

Maraş Çangalı'nın mucidi olan Milli Güreşçi  Bekir Böke, üst üste 7 kez Türkiye Şampiyonu oldu ve maraş çangalını   dünya güreşine armağ etti.

DOĞUMU: 1929 Yılında Maraş İlinin,  Afşin İlçesine bağlı Kabaağaç Köyü’nün Akçırı Mezrası’nda doğdu.


ÇOCUKLUĞU VE GENÇLİĞİ

12-15 yaşlarında iyi bir güreşçi olduğunu civar köylerine duyuran ve 19 yaşına kadar da şalvar güreşi ve karakucakta bölgenin aranan ve yenilmez güreşçisi olduğunu kanıtlayan  Bekir Böke; 

1949  yılından sonra da dünyanın  dev güreşçileriyle güreşmek üzere  Türk Milli Takımlarında yer aldı.

REKORTMEN

51 Yıldır Rekoru Kırılamıyor

Efsane güreşçi Bekir Böke, 51 yıldır kırılamayan 3 kez üst üste Akldeniz Oyunları Şampiyonu olma rekorunu elinde bulunduruyordu.

Bekir Böke:

1.    1951’de Mısır’da,

2.  1957’de Barcelona’da,

3.  1959’da Beyrut’ta yapılan Akdeniz Oyunları’nda şampiyonlukla döndü.


YAŞAR DOĞU VE BEKİR BÖKE

Bekir Böke, gençlik yıllarındaki başarısını, askerde ve sonrasın da sürdürdü. Bizim Elbistan Gazetesişndeki bir söyleşisinde: “1949 Yılında Ankara Jandarma Komutanlığına geldiğimde iyi bir güreşçi olduğumu duyan Türk Sporunun Ölümsüz Şampiyonu Yaşar Doğu Komutanlarımdan izin alarak, beni güreş minderleri ile tanıştırdı. İlk defa minder güreşi yapmama karşın, zamanın dev güreşçileriyle müsabaka yaparak Türk Milli Takımlarında yer aldım.” diyor.


YAPTIKLARI

Bekir Böke’nin yetenegi, Yaşar Doğu’nun kendisine sahip çıkmasına neden oldu. 1950 yılında,  Güreş Milli Takımı'na katılarak b aşarısını sürdürdü.

 

Güreşçi 33 yıllık güreş hayatında sayısız şampiyonluklara ve rekorlara imza attı.

1.    1953 yılında Dünya Grekoromen Güreş Şampiyonasına,

2.  1954 yılında ise Japonya'da düzenlenen Dünya Serbest Güreş Şampiyonasına,

3.   1959 Yılında İran'daki Dünya Şampiyonası'na katıldı ve İran Şahı'nın güreşçisi ile görüşerek, adından söz ettirdi.

1964 yılında jübilesini yapan Milli Güreşçi Bekir Böke, ikinci evliliğini yaparak, hayatının ikinci baharını yaşamaya başladı.

ÖDÜL:  Üstün başarılarla dolu bir güreş yaşamı süren Bekir Böke, güreş hayatı boyunca sayısız madalya, plaket ve ödül aldı. Böke'nin bu başarısı dönemin Cumhurbaşkanı Vekili İhsan Sabri Çağlayangil'in de gözünden kaçmadı ve Böke'yi 8 Haziran 1980 tarihinde Türk Sporcusu Şeref Belgesi ile ödüllendirdi.

  

ÖĞRETİCİ 

Yine bir söyleşisinde: “1968-1982 Yılları arasında Emniyet Genel Müdürlüğü’nde (Güreş Takımında olsa gerek) antrenörlülük yaptım. Bu arada Sümerbank'ta çalışarak emekli oldum. Güreşi bıraktıktan sonra Milli takımlarımızda Antrenör ve yönetici olarak uzun yıllar hizmet ettim.”


EVLİLİĞİ: Bekir Böke, ikinci evliliğini yaptıktan sonra Elbistan’da yaşadı. Ölümünden altı ay öncesi, Elbistan’dan Ankara’ya göç eden 4 çocuk babası 9 torun sahibi Bekir Böke, bir  sabah evinde uyurken vefat etti. Oğlu Aydın Böke, babası Bekir Böke’nin öldüğünü, sabah saat:  11.00’de odasına girince öğrendi.

ÖLÜMÜ: 22 Ocak 2010  Tarihinde 81 yaşında Ankara’da hayatını kaybetti.


ŞAMPİYONLAR MEZARLIĞI

Şampiyon Bekir Böke’nin cenazesi, bir Cuma günü, namazın ardından  yaşadığı mahallesinin Macunköy Camiinden kaldırıldı, Karşıyaka’daki  Türk Güreş Vakfı’nın Anıt Mezarı’na defnedildi. 


-------------------------------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder