30 Nisan 2014 Çarşamba

KAYMAKAM ŞERAFETTİN


MESLEĞİ: Devlet Adamı.

KİMDİR: Milli Mücadeleci. 300 adamıyla Kırım Savaşına katılan Ahmet Paşanın torunudur. Dedesi bu savaştaki başarısından dolayı Paşalık unvanını aldı.

.................................................................

DOĞUMU: 1890 Yılı olduğun kesin ama doğduğu yer belli değil. Babası Diyarbakır Valisi iken doğduğu muhtemeldir.

SOYU: Eski Sağlık Bakanlarından Kemali Bayazıt’ın ağabeyidir. Babası, Mahmut Arifi Paşa, Mülkiyeyi bitirmiş, Elzaziz ve Diyarbakır yöneticiliği yapmıştır.
Diğer ağabeyi, Galatasaray Lisesinde okurken Maraş’ın işgali ve Ermeni teröristlerin Maraş’ta silahlanarak örgütlenmesi üzerine öğrenimini bırakarak Maraş’a gelmiş, Bertiz yöresinde ilk çete örgütlenmesi yapmış, Bababurun’da düşmana kan kusturmuş olan Zafer Bayazıt’tır. Annesi, Göksün’un  bir köyünden Çerkez Zarife hanımdır.

ÖĞRENİMİ
LİSE:  Galatasaray Lisesini bitirdi,

ÜNİVERSİTE: Savaş nedeniyle üniversite eğitimini yapamadı.

GÖREVİ VE YAPTIKLARI

Feke Kaymakamı iken, Feke’de dahil, Klıkya (Adana, Mersin, Osmaniye, Kozan ve kısmen de Maraş) bölesinde durum nazikti. İşgal güçleri tarafından şımartılan Ermeni Komitacılar duruma hakim  seviyesindeydi. Ama Kaymakam Şerefettn Bey; Feke’nin, Kamberli Osman’ın ve Arap Ali Çetelerinin eline geçmesini sağladı. Develi eşrafından olan Kamberli Osman, Ulusal Güçlerin Lideri idi.  Ulusal Güçlerinin ileri gelenleri Kamberli Osman’ın Eşelit köyündeki çiftliğinde toplantılar  yaparlardı. Eşelit’te alınan kararın planı uygulanarak 22 Mart 1920 tarihinde Feke düşmandan tamamen arındı.    

MEDENİ YAŞAMI: Milli Mücadeleden sonra bir süre Maraş’ta yaşar. Sonra,  İstanbul’a yerleşerek Karamanlı bir hanımla evlenir. 


ÖLÜMÜ:  Eylül 1966 tarihinde Ankara’da vefat eder. 

.................................................................

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder