30 Nisan 2014 Çarşamba

EVLİYA EFENDİ



KİMDİR: Milli Mücadele Kahramanı.
26 Ocak 1920 Pazartesi günü, Evliya Efendi ve Kuvvetleri Abarabaşı ve Şekerdere'deki Ermeni evlerini  tamamen yıktılar. İçerisindeki Ermenileri de esir aldılar. Evliya Efendi ve arkadaşlarının bu tutumları Fransız  ve Ermenileri psikolojik çöküntüye uğrat.
 -------------------------------------------------
DOĞUMU: Maraş’ta 1881 yılında  doğdu.
Defter-i hâkâni memuru Mustafa beyin oğludur.

ÖĞRENİMİ

Çocuk yaşta Kuran-ı Kerimi ezberledi. Rüştiyeyi okudu. Bektutiye medresesi müderrisi Mümtaz Efendi’den Arapça öğrendi. İstanbula gitti. Evkaf mektebini bitirdi. Evkaf memuru oldu.

MEDENİ YAŞAMI: Şeırife Hanım  ile evlendi. İki çocuğu vardı.
Maraş işgal edildiğinde Müdâfaa-i Hukuk Cemiyetinde görev aldı. Harbin başlaması ile beraber merkezde görev aldı. Çeteleri ile beraber görev yaptı. Maraş harbinin her aşamasında çalışanların en önde gelenlerinden oldu. Bir bakıma efsaneleşti.

ŞEHİT: Harbin 16. gününde şehid düştü. Harbde evi yandı. Geriye bıraktığı şey 18 yaşında dul bir kadın ve iki yetim oldu.

--------------------------------------------------

AÇIKLAMA

Evliya Efendi’nin emrindeki güçler ile diğer milisler, İslahiye ve Antep’ten Maraş’a gönderilen Fransız Takviye Kuvvetlerini  durdurularak  Maraş'a  girmelerini engellediler.
30 Ocak Cuma günü hakim bir noktada bulunan ve etrafını ateş altında tutan Tekke Kilisesi’ndeki Ermeniler, Evliya Efendi’nin adamları tarafından etkisiz hale getirildiler. Bu tarihten itibaren savaş şiddetini daha da artırmaya başladı. O gün Fransızlar çarşıyı ateşe verdiler. Mevlevîhaneyi, Üdürgücü Camii’ni ve Belediye Dairesini yaktılar. Şehir yangın alanına döndü.

Ermeniler Kurşun Yağdırdılar

4 Şubat 1920 Çarşamba günü Evliya Efendi, bütün kuvvetleriyle Taşhan’a yüklenmişti. Burada sıkıştırılan düşman kuvvetleri beyaz bayrak açıp teslim olacaklarını belirterek Evliya Efendi’yi kapıya istediler. Evliya Efendi kapıya yaklaşır yaklaşmaz,  askerler arasında bulunan Ermeniler, derhal ateşe başlayarak o kahramanı şehit ettiler.
Evliya Efendi Şehit düşerken son sözleri şunlar oldu:
“Yâ Rabbi! Bu memleketi kâfir zulmü altında bırakma!..”


Nitekim, şehâdetinden bir hafta sonra, 12 Şubat 1920’de şehir düşmandan temizlenmiştir..
KELİMELER

Evkaf Mektebi: Maliye Yüsek Okulu.
Defteri Hakani: Osmanlı ımparatorluğu'nda tapu ve kadastro genel müdürlüğü.
Evkaf memuru:  Vergi Memuru.
Rüştiye: Ortaokul.


----------------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder